Tips and Tricks over rookgaskanaal

 

Stinkende houtkachel?

Iedere nieuwe houtkachel en de nieuwe carbon 2 mm dikke kachelpijpen geven bij de eerste keer branden een onaangename geur af. Dit is volkomen normaal. Blijft u de geur ruiken dan is de kans groot dat de kachel en de kachelpijp nog niet heet genoeg zijn geweest. Wanneer de kachel en kachelpijp niet heet genoeg zijn geworden dan blijft dit proces aan de gang. De kachel moet in ieder geval één keer minimaal 200 tot 300 tot wel 400 graden worden gestookt om dit proces te voltooien.

 

Een andere oorzaak voor een onaangename geur tijdens het stoken kan veroorzaakt worden door een verkeerde isolatie rondom de pijp in het plafond.

Wat ook een oorzaak kan zijn is dat het rookkanaal niet voldoende trekt, er komt dan overal een heel klein beetje afgas door alle luchtinlaten van de kachel en pijpverbindingen.

 

Nog een mogelijke oorzaak is een flexibele nieuwe slang (voering) in het bestaande oude gemetselde schoorsteenkanaal wat niet eerst geveegd is, de oude creosoot kan dan gaan stinken. Wat zich dan voor kan doen is dat de warmte van de pijp de koude stinkende lucht om de pijp naar beneden drukt omdat meestal het oude kanaal boven op dak wordt afgedicht.

 

Nog een mogelijke oorzaak kan een verkeerd witsel zijn wat de temperatuur van de kachel niet kan hebben. Achter de kachel wat begint te dampen bij 90 graden.

 

Hoe groot moeten gaten zijn bij een nieuwbouwwoning

Op dit moment laat ik een nieuwbouwwoning bouwen. Daarin wil ik door de aannemer gaten laten boren in de verdiepingsvloeren om een houtkachel te kunnen laten installeren. Hoe groot moeten deze gaten zijn?

Als uw woonkamer +- 100m3 is kunt u het warm krijgen met een Houtkachel van 10 kw deze heeft nog steeds een uitlaat van 125 mm deze T-600 geïsoleerde buis heeft een buitenmaat van 180 mm dan moet het gat 200 mm worden.

Van 100 tot 250 m3 wordt de kachel 10 tot 25 kw deze hebben een uitlaat van 150 mm. De buitenmaat van de T-600 Buis is 205 mm dan moet het gat 235 mm.

Het grotere gat wordt afgewerkt met een zwarte rozet en de pijpen van af het plafond worden meestal enkelwandig van 2 mm zwarte buis als de muur van steen is.

Veel kunt u lezen  op de home pagina kunt u een pdf van 1 A4 tje aanklikken het opbouwen van een rookgaskanaal volgens bouwvoorschrift hoe doe je dat?



1 of 2 roosters


Onze houtkachels hebben geen externe lucht in- uitgang.
Wat wij onze klanten adviseren is 1 afsluitbaar roostertje in de vloer achter de voet van de kachel te maken.
Maar als er geen kruipruimte onder de vloer is gaat dit niet dan wordt het uit de spouw.

Wat je hiermee bereikt is dat de warmte gemakkelijker naar de zijkant van het huis gaat. En de kruipruimte wordt lekker droog.


Schoorsteen vegen

Klein schoorsteen brandje onze uitlaat kan het hebben als het een beetje meezit is hij weer voor jaren schoon.
Maar als u hier bang van wordt laat dan af en toe even de schoorsteenveger even vegen. Niet laten kijken maar echt vegen.

WAARSCHUWING
veeg een R.V.S. pijp nooit met metalen borstel of ijzeren bal van een ander soort metaal dan R.V.S.

Als u hier niet op let gaat het R.V.S rookgaskanaal roesten en dit valt niet onder garantie.

Wij verkopen natuurlijk graag weer een nieuw rookgaskanaal maar we zien liever dat u er een leven lang mee doet.

  rookgasafboer brandje

Hoe houd ik het vuur brandend

We hebben een probleen om het vuur brandende te houden in onze nieuwe houtkachel. Ik weet niet wat ik fout doe want ik volg het advies van deskundigen: Eerst een stuk of 4 a 5 bruine briketten, daarbovenop aanmaakhoutjes en pas als dat een tijdje goed brand een iets groter stuk brandhout er boven op. Het vuur dooft dan langzaam uit na een paar minuten. Ik heb de zuurstof toelaat boven en onder en goed open. De schoorsteen trekt goed. Shoorsteen is geveegd en schoorsteen is in orde bevonden door de schoorsteenveger. Buiten zie ik een witte, lichtgrijze rookpluim zolang de briketten branden. De aanmaakhoutjes blijven wel branden maar een iets groter stuk hout niet. Ik heb hout van twee verschillende leveranciers. Gaat van allebei niet goed. Voor zover ik weet is het droog hout. De as la en is niet verstopt, ik maak het regelmatug schoon. Ik heb op internet gekeken naar tips en van alles geprobeerd maar het lukt maar niet. Heel frustrerend.
Wat doe ik fout? Of ligt het ergens anders aan?
Ik hoop dat u me kunt helpen.

Antwoord:
Het opbouwen van een vuurtje in een houtkachel.

1 Het benzine blokje.(koopt u het voordeligst bij de Action 59 cent per pak Samba firelichters)
2 Hierop dunne houtjes mag triplex zijn.
3 Hierop Wat dunne plankjes pallet hout vurenhout.
4 en als je een lekker vuurtje hebt kun je hierop 2 briketjes doen.
4 Of een zwaarder stuk DROOG hout. VERSHOUT wat net gezaagd is moet minstens 2 tot 3 jaar droog op de wind gedroogd zijn.
5 Het is dan de kunst om als je een rode gloed op het brandbed hebt dit aan te houden er zijn dan geen vlammen meer te zien.
6 Hierna kun je bijvullen met briketten en zwaarder hout en houd je de kachel de hele dag mee aan.
7 Ben je te laat met bijvullen doe dan een paar stukjes dun hout en wat zwaarder er boven op zonder benzine blokje en je zult zien dat het vuur weer snel zichtbaar wordt.

   
Tips om een omkokering te maken voor om de dubbelwandige pijp.
of voor in en om schouw of achter de kachel of om een rozet te maken om dubbelwandige pijp. Verkrijgbaar bij de betere bouwmarkten.

Hoe groot moet het gat zijn voor een dubbelwandige pijp?
Bij een dubbelandige pijp van 125mm moet het gat door de vloer 199mm zijn.
Bij een dubbelandige pijp van 150mm moet het gat door de vloer 219mm zijn.

Waterford Fermacell is een brandwerende gipsvezelplaat. De innovatieve doorontwikkeling van de originele Fermacell gipsvezelplaat voldoet aan materiaalklasse A1 (onbrandbaar). Fermacell wordt in relatie tot sfeerverwarming gebruikt voor het maken van een omkokering om een dubbelwandig rookkanaal of voor het bouwen van een koof of boezem voor een haard.

In heel Europa worden voor de droge afbouw in openbare gebouwen steeds vaker bouwmaterialen van materiaalklasse A1 geëist. Dit komt door de Europese harmonisering van de brandveiligheidsproeven en brandveiligheidsclassificaties, die tot een verscherping leidt van de nationale eisen aan bouwmaterialen en onderdelen. Met name voor deze toepassingen werd Fermacell Firepanel A1 ontwikkeld. Een nieuwe produktsamenstelling en de vervanging van een wezenlijk aandeel van papiervezels in de gipsvezelplaat door onbrandbaar materiaal zorgen voor de verbeterde brandwerendheid. Promatect plaatmateriaal is eveneens brandwerend en wordt ook gebruikt in de afwerking van installaties van haarden en kachels. 
   
     

imagesCABN1RAN
  imagesCABOOP90   imagesCALLT9CD
Bent u niet zo handig. Onze
vakmensen kunnen het wel aan.
  Wij zijn er helemaal klaar mee.
Vind u het wat..
  Als alles klaar is ziet moeders
het wel weer zitten.